Czym jest zakwaszenie organizmu

zdjecie4

Jest to jeden z częściej pojawiających się terminów, stosowanych w odniesieniu do naszego stanu zdrowia i sposobu odżywania. Zakwaszenie organizmu. Jeśli kiedykolwiek miałaś z tym problem, na pewno wiesz czym jest on spowodowany i jak należy z tym walczyć. W skrócie wyjaśniając, do zakwaszenie organizmu< dochodzi wtedy, kiedy w nadmiarze spożywamy produkty spożywcze, zawierające długą listę nienaturalnych składników, trudno rozkładanych przez nas organizm. Kiedy układ trawienny nie może sobie poradzić z rozłożeniem wybranych substancji, zostają one zmagazynowane w różnych częściach naszego ciała. Najczęściej trafiają do warstw podskórnych, powodując tam dobrze znane zjawisko cellulitu. Kiedy substancji takich jest zbyt dużo, pojawia się zakwaszenie organizmu.

Czym spowodowane jest zakwaszenie organizmu?

To niestety coraz częściej spotykane zjawisko, które ma szansę stać się współczesną chorobą cywilizacyjną. A wszystko spowodowane jest coraz większą ilością chemii dodawanej do jedzenia. Konserwanty, sztuczne barwniki, cukier i substancje słodzące – to tylko jedne z powodów zakwaszenia organizmu. Równie niebezpieczne są tłuszcze zwierzęce, występujące w szczególnie dużej ilości w mięsie wieprzowym. Zakwaszenie organizmu bardzo często jest wiązane z nadmiernym spożywaniem tego rodzaju mięsa i pochodzących od niego wędlin.

0