Dieta zasadowa

dietazasadowa

Dieta zasadowa występuje również pod nazwą diety alkalicznej. Jej twórcą jest doktor Robert Young. Pamiętajmy o tym, że dieta alkaliczna nie ma na celu odchudzić nas. Jest to raczej sprawdzony sposób aby poprawić swoje samopoczucie, poprzez uzyskanie równowagi pH w organizmie. Stosowanie diety zasadowej przyczynia się do tego, że pH krwi utrzymywane jest na optymalnym poziomie, czyli w przedziale od 7,35-7,45. Jeśli pH jest inne, to naszemu organizmowi zagrażają takie choroby jak kwasica lub zasadowica. Niewątpliwym atutem stosowania diety zasadowej jest znaczące ograniczenie ryzyka występowania chorób serca, nowotworów i mniejsze ryzyko że grozi nam otyłość.

Dla kogo dieta zasadowa?

Jest kilka charakterystycznych objawów, które mogą przemawiać za tym aby zacząć stosować dietę zasadową. Zaliczają się do nich zawroty głowy, osłabienie, gorzkie i kwaśne smaki w ustach, będące objawem zbyt niskiego lub za wysokiego pH. Osoby, które nie mają do czynienia z tymi objawami również powinny stosować dietę zasadową, która bardzo poprawia samopoczucie, dodaje energii i sprawia że czujemy się lżejsi oraz mamy więcej energii.

Co jemy w diecie zasadowej?

To co najbardziej może interesować, to produkty, które wchodzą w skład takiej diety. To między innymi warzywa z przewagą zielonych oraz jedzonych na surowo lub przygotowanych na parze. Owoce, zwłaszcza niesłodkie cytrusy działające alkalizująco, a także kiełki roślinne, orzechy i ziarna, a także soja.

Czego nie jemy w takiej diecie? Przede wszystkim produktów, które są mocno zasadowe. A do takich zalicza się kawa, alkohol, papierosy, a także makarony, jajka, cukier, ryż, kasza jęczmienna.

0