Dieta przeciwgrzybicza

dietaprzeciwgrzybicza

Grzybica organizmu to jednak z chorób, która może dotknąć każdego z nas. Nadmierny rozwój bakterii Candidy prowadzi to szybkiego rozwoju grzybów, najczęściej w układzie pokarmowym. Istnieją dwie metody leczenia – z użyciem antybiotyków oraz poprzez stosowanie prawidłowo dobranej diety. Diety, której główną zasadą jest ograniczenie węglowodanów prostych, będących najłatwiejszą pożywką dla bakterii grzybiczych.

Dieta przeciwgrzybicza jest najbezpieczniejszym i najmniej inwazyjnym dla organizmu sposobem na pozbycie się grzybów. To co jest w niej istotne, to fakt że mogą ją stosować również dzieci. Stosując dietę przeciwgrzybiczą należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim starać się nie pić w trakcie i bezpośrednio przed i po posiłkach. Dodatkowe spożycie płynów rozcieńcza soki trawienne, które wolniej będą rozkłada jedzenie. Należy również starać się spożywać niewielkie porcje posiłków. Zakazane jest łączenie białka z węglowodanami, przy czym wyjątkiem są warzywa – surowe lub gotowane. Niezwykle istotnym składnikiem diety przeciwgrzybiczej są kwasy nienasycone omega-3. Są one bardzo skuteczne w zwalczaniu stanów zapalnych, a znaleźć je można oleju z siemienia lnianego lub mniejszych ilościach w oliwie z oliwek.

Stosując dietę przeciwgrzybiczą koniecznie musimy dbać o florę bakteryjną swojego organizmu. Najłatwiej poprzez spożywanie naturalnych jogurtów lub w umiarkowanych ilościach produktów kiszonych – kapusty lub ogórków.

W diecie tej unikamy cukrów i produktów sztucznie dosładzanych. Zamiast tego stosować można ksylitol. Zalecane jest spożycie białka zwierzęcego, a zredukować należy ilość nabiału w diecie, a także czerwonych mięs.

0